Phoenix weer te water

Na een winter vol met kleine en grote aanpassingen en een keuring van de stoomketel was het nu gelukkig weer de tijd om het ruime sop te kiezen. Het is een tijdje stil geweest op de site, maar we hebben niet bepaald stil gezeten. De keuring van de ketel geeft altijd veel werk. Het demonteren, schoonmaken en het daarna ter inspectie aanbieden bij Lloyds geeft altijd weer een goed beeld van de staat van de ketel. Ook deze keer zag alles er weer goed uit en is de ketel na inspectie weer terug gebouwd in de boot. Na de metingen aan de machine in het najaar van 2016 is de stoomverdeling onderhanden genomen. Dit moet een betere afstelling van de machine brengen.
Ook de aandrijving van het pompenblok werd aangepast wat een verbetering zou moeten leveren op de loop van de machine. Op Koningsdag is het eerste vuur van het jaar weer in de ketel gegaan en is het e.e.a. getest. De ketel gaf geen lekkages, de machine maakte zijn slagen, maar er was toch iets behoorlijk mis. Door het aanpassen van de aandrijving van het pompenblok is de opbrengst van de pompen gehalveerd en dat bleek teveel van het goede te zijn. De condensor werd niet genoeg gekoeld wat een kettingreactie gaf op o.a. het ketel voedingwater wat te heet werd in de voorverwarmer. De drukopbouw in de condensor komt de loop van de machine ook niet ten goede.
De aandrijving van de pomp wordt weer teruggebouwd naar de originele capaciteit. Zo is niet iedere geplande verbetering een succes, jammer van het werk, maar weer wat geleerd....